Nieuws

Veurne in de grote oorlog – Jozef Ameeuw

By 12 februari 2019 No Comments

Er is een mooi boek te koop in de Snuffelhoek: Veurne in de grote oorlog van Jozef Ameeuw.

Veurne speelt een belangrijke rol in de eerste wereldoorlog. Wanneer het uitgedunde Belgisch leger zich achter de IJzer terugtrekt, vestigt koning Albert zijn hoofdkwartier in het stadhuis te Veurne. Daar verneemt hij van Karel Cogge hoe de IJzerstreek onder water kan gezet worden. Zo wordt een dreigende Duitse doorbraak net vermeden.

De volgende jaren ondergaat de streek achter het front een volledige gedaanteverwisseling. Her en der richt het Belgisch leger depots en ateliers op.

In Wulveringem komt de topografische dienst van het leger, in Bulskamp een krijgsraad, in Booitshoeke een legerschool, terwijl de genie in Houtem en de Moeren vliegvelden aanlegt. Vanuit Avekapelle, Steenkerke en Vinkem beschieten reusachtige kanonnen het vijandelijke leger.

Aan de hand van talloze getuigenissen en meer dan 300 foto’s toont Jozef Ameeuw hoe de eerste wereldoorlog het leven in de streek van Veurne compleet op zijn kop zet.

Jozef Ameeuw omschrijft zichzelf als een rasechte Veurnaar die in Koksijde woont. Hij gaf godsdienstles in het Annuntiata-instituut te Veurne. Hij verzamelt postkaarten en informatie over de geschiedenis van de streek. Duizenden beelden heeft hij al in zijn verzameling en een deel daarvan is te zien in het boek Veurne in de grote oorlog.

Auteur: Jozef Ameeuw
Publicatiedatum: 28 april 2014
ISBN:9789055081363
Paperback 272 blz
Uitgever: de Klaproos
Onderwerp: geschiedenis

Meer info hier.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.