Gesprek met Jozef Ameeuw

Tij-dingen, het digitaal infoblad van de gemeente Koksijde had een gesprek met historicus en Snuffelhoeker Jozef Ameeuw.

Een kort uittreksel: “Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.
Jozef Ameeuw: “Ik ben afkomstig uit Veurne, maar woon al lang in Koksijde. Ik ben geboren op 24 juni 1939 met de hulp van Madame Sigaar, zoals zovelen van mijn generatie. Vroeger was ik voorzitter van VVV Veurne-Ambacht om het toerisme in Beauvoorde te promoten, maar dat is ondertussen opgedoekt. Ik ben beheerraadslid van de Snuffelhoek in het vroegere schoolgebouw van Beauvoorde, beheerraadslid van het Bakkerijmuseum en lid van de wetenschappelijke raad van datzelfde museum. Ook ben ik nog lid van de Orde van Driekoningen en bestuurs- en stichtend lid van Tussen IJzer en Schreve. Een hele hoop dus. (glimlacht)”

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Jozef Ameeuw: “Ik ben afkomstig uit Veurne, maar woon al lang in Koksijde. Ik ben geboren op 24 juni 1939 met de hulp van Madame Sigaar, zoals zovelen van mijn generatie. Vroeger was ik voorzitter van VVV Veurne-Ambacht om het toerisme in Beauvoorde te promoten, maar dat is ondertussen opgedoekt. Ik ben beheerraadslid van de Snuffelhoek in het vroegere schoolgebouw van Beauvoorde, beheerraadslid van het Bakkerijmuseum en lid van de wetenschappelijke raad van datzelfde museum. Ook ben ik nog lid van de Orde van Driekoningen en bestuurs- en stichtend lid van Tussen IJzer en Schreve. Een hele hoop dus. (glimlacht)”

T-d: Wat doe je dan om tot rust te komen?

Jozef: “Schrijven en kalligrafie. Ondertussen publiceerde ik al een aantal boeken zoals De Molens van Veurne-Ambacht, De Blauwe nunnen, Veurne in de Grote Oorlog, 150 jaar geschiedenis van de lagere school Immaculata en Het Veurne van toen. Ik schrijf ook nog artikels voor uitgaven en kranten, zoals de Dorpsgazette van Beauvoorde, de Gidsenkring en het jaarschrift Tussen IJzer en Schreve. Ik ben nu trouwens bezig met een artikel voor het jaarboek van 2023.”

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Jozef: “Ik ben een verzamelaar. Onlangs schonk ik een grote collectie aan het archief van de gemeente: meer dan 30.000 foto’s en postkaarten van de Westhoek (Ieper tot Nieuwpoort) en ook nog eens 8.000 dia’s. Daarbij ook nog een hele collectie foto’s van molens en een collectie van 4.000 postkaarten over Frans-Vlaanderen. Zoals ik al zei, ben ik ook beheerraadslid van de Snuffelhoek in Wulveringem. Dat is de grootste boekenwinkel van de streek. Meer dan 40.000 boeken hebben we staan. Zeker een aanrader. Ik ben ook erg geïnteresseerd in muziek en durf af en toe wel eens een instrument vastpakken.”

Lees hier het volledige stuk.

Gesprek met Jozef Ameeuw
Schuiven naar boven