Pers

De Snuffelhoek is meermaals vernoemd in de media. Soms een groot en lang artikel, soms een kort en bondig… De adressen en data zijn natuurlijk niet meer up to date. Maar zo krijgt toch ook een inzicht in de werking en de historiek van de Snuffelhoek. Happy Reading!

Snuffelen tussen de boeken

Grote stockverkoop van boeken in Beauvoorde

De Westhoek.be van maandag 6 juni 2016 – Beauvoorde – Bron: Franky Bostyn – Op zaterdag 2 juli 2016 wordt van 10.00 tot 17.00 in samenwerking van vzw De Snuffelhoek bij het kasteel van Beauvoorde een grote boekenverkoop georganiseerd. Op deze in Vlaanderen unieke verkoop worden honderden titels aangeboden van gerenommeerde uitgeverijen zoals Davidsfonds, Lannoo, Academia en Snoeck met een korting van -50 tot -80% op de nieuwprijs.

Een unieke kans om uw bibliotheek voor een zacht prijsje aan te vullen met kwaliteitsvolle recente titels. De thema’s zijn zeer uiteenlopend, maar toch vooral geschiedenis, erfgoed, kunst, literatuur, natuur én kinderboeken. Daarnaast worden over dezelfde thema’s ook enkele duizenden tweedehandsboeken aangeboden aan 2 euro per stuk. (…) Info: vzw De Snuffelhoek t.a.v. Luc Delancker – 0472 29 54 53

Website De Westhoek.be 

Artiestenmissen

Krant van West-Vlaanderen van woensdag 4 juli 2014 (FLV) – Opbouwwerk IJzerstreek is een culturele vereniging, opgericht in 1968. “Wij willen de Westhoek aan weerszijden van de Belgisch-Franse grens in de kijker plaatsen,” vertelt woordvoerder Marc Segher. Op 6 juli organiseren ze in Bulskamp een artiestenmis met het Gregoriaans koor uit Veurne.

Sinds 1968 profileert Beauvoorde zich als toeristische en culturele entiteit, waar de vzw Opbouwwerk IJzerstreek het voortouw kon nemen. “De St.-Omaarstoneelgilde, het Ploviekoor en de Snuffelhoek zijn ontstaan in de schoot van onze vereniging”, weet Marc Segher. “Het zijn nu drie zelfstandige culturele verenigingen.”

Krant van West-Vlaanderen

“Mijn kelder was een cachot”

Krant van West-Vlaanderen van 11 november 2011 (Robert Laplasse) – Beauvoorde bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog op ruim 10 km achter het front. Tal van relicten doen aan ‘Den Grooten Oorlog’ denken. De gepensioneerde onderwijzer Lucien Dewitte neemt ons mee naar drie littekens: de kelder van zijn eigen huis, de ‘School van de Koningin’ en de versterkte hoeve ‘De Torrelen’.

Meester Lucien Dewitte woont in de Wulveringemstraat 14, naast de vroegere gemeenteschool – waar nu de Snuffelhoek is – vlak bij het kasteel en schuin tegenover de kerk en het kerkhof. “In de kelder van mijn woonhuis was tijdens de Eerste Wereldoorlog een cachot ondergebracht; dat werd gebruikt om ‘weerspannigen’ in op te sluiten”, weet Lucien te vertellen. “De kelder is een gedeeltelijk boven- en gedeeltelijk ondergronds gebouwtje van 2,10 meter op 4,50 meter en met een plafond van 1,8 meter hoog. De opgesloten militairen kregen één keer per dag een homp brood en een kom water. Voor de twee kleine vensters van amper 20 op 15 cm was ‘kiekendraad’ (kippengaas, red.) gespannen. De gevangenen konden maximaal acht dagen en nachten in het cachot opgesloten blijven.”

Krant van West-Vlaanderen

Gedreven om samen te werken

Krant van West-Vlaanderen van 28 augustus 2009 – Opbouwwerk IJzerstreek heeft de voorbije 40 jaar sterk gewerkt aan de identiteit van Beauvoorde. “Naast de jaarlijkse zomertentoonstelling waarbij we duidelijk de culturele kaart trekken, is Beauvoorde ook bekend als poëzie- en boekendorp. Elk jaar organiseren we talrijke poëtische activiteiten en er is de Snuffelhoek waar tweedehands boeken verkrijgbaar zijn. Elk jaar kijken we ook uit naar de gezondheidsmarsen. Die wandeling vindt telkens op paasmaandag plaats. De Sint-Omaarsgilde en het Ploviekoor zijn ontstaan in de schoot van Opbouwwerk IJzerstreek. We werken ook nauw samen met VVV Veurne-Ambacht. Tijdens de kerstperiode pakken we uit met onze kerststallenwandeling. Zowel Opbouwwerk als de bewoners timmeren dan een kerststal in elkaar die ze buiten zetten. Palmzondag staat telkens symbool voor een mix van muziek en poëzie. Het zomerprogramma omvat traditiegetrouw de artiestenmissen en poëzie- en muziekactiviteiten.”

Marc Segher is Beauvoorde erg genegen. “Ik volgde twintig jaar geleden Remi Decock op als voorzitter van Opbouwwerk. Ik kende Luc Delancker van de Snuffelhoek en die vroeg me mee te helpen in de boekenwinkel. Daarop liep ik Carol Vandoorne tegen het lijf en in geen tijd zat ik in de raad van bestuur van Opbouwwerk. Het is de liefde voor de Westhoek die me in Beauvoorde heeft gebracht. Ik ben geïnteresseerd in literatuur, poëzie en kunst en net die drie zaken zijn prominent aanwezig in het Veurnse dorpje.”

Krant van West-Vlaanderen

Beauvoorde levend cultuurdorp

Het Nieuwsblad Westhoek van 3 Augustus 2006 (mma) – In het zog van de fusies zagen in Beauvoorde allerlei verenigingen het licht, die het nieuwe’ dorp uitbouwden tot de toeristisch-culturele trekpleister die het nu is. Naast de zomerexpo In Beeld: het figuratieve réveil in de Vinkemkerk, die nog tot 20 augustus loopt, vindt op 19 augustus ook de poëtisch-muzikale confrontatie Laat alle Deuren op een Kier plaats in het kasteelpark. Al kan je voor poëzie eigenlijk elke dag in Beauvoorde terecht: de verzen hangen er gewoon aan de ramen, muren en deuren. En in de Snuffelhoek, naast het kasteel, kan je neuzen in allerlei tweedehandse literatuur.

Beauvoorde heeft overigens meer te bieden dan zijn kasteel en twee kerken. Wie architecturale pareltjes als de hoeven het Blauwhuis en de Torreelen wil ontdekken, kan zich het best de brochure met zes wandelpaden in en om Beauvoorde aanschaffen. Beauvoorde is ook een knooppunt op het fietsnetwerk Westhoek. En voor wie niet meteen weer weg wil: het dorp heeft meer dan voldoende logement.

Het Nieuwsblad

Schatten van boeken

Krant van West-Vlaanderen van 2 juni 2006 – Het tweedehandsboekenhuis De Snuffelhoek houdt op zondag 28 mei opendeur met een gezellige boekenmarkt. De Snuffelhoek heeft nu een blijvend onderkomen gevonden op de prachtige kasteelsite.

De Snuffelhoek was vele jaren ondergebracht in de woning op de hoek van het marktplein in Beauvoorde. “De woning kwam in 1998 echter plots te koop en daar stonden wij dan met al onze boeken”, vertelt Luc Delancker, een van de 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de uitbating en het voortbestaan van het boekenhuis. “We konden daarna wel terecht in verschillende leegstaande panden maar zijn toen toch een aantal jaar op de dool geweest. Aan het begin van het seizoen was dat telkens weer alle boeken uitpakken om ze eind oktober weer allemaal in te pakken, verre van ideaal dus. Een paar jaar geleden kwam dan de lokale bibliotheek leeg te staan en voor ons was dat een geschenk uit de hemel. Tot 1970 was dit de klas van meester Lucien en het was gelukkig ook zijn wens om hier blijvend iets rond boeken te doen. Zijn ‘pupiter’, een schoolbank en het gedicht dat hij op zijn laatste lesdag op het bord schreef, zijn kostbare overblijfselen van de vele jaren dat hier onderricht werd gegeven.”

“Het lokaal is ideaal voor ons. Door er twee verdiepingen van te maken, konden wij onze oppervlakte verdubbelen en hebben wij al onze boeken iets van een 20.000 stuks een plaatsje kunnen geven. Ons aanbod is zeer divers, van heemkunde over koken, geschiedenis en wetenschap tot reizen, De Vlaamse Beweging en kunst. Let wel, alles is hier tweedehands. Vanaf 1 euro kan men hier al iets vinden en voor 20 euro koop je een schat van een boek ! (lacht)”

Krant van West-Vlaanderen

Fernand Florizoone (80) krijgt eigen poëziemuur in Beauvoordse Snuffelhoek

Het Laatste Nieuws Westkust van 13 Mei 2005 (Paul Bruneel) – De traditionele boekenmarkt in Beauvoorde (Veurne) vindt zondag plaats en wordt dit jaar grootser dan ooit. Tijdens de boekenmarkt wordt Fernand Florizoone, die zijn 80ste verjaardag viert, gehuldigd. Hij krijgt een eigen poëziemuur op de speelplaats van de Snuffelhoek en vervolgens wordt het gedichtenpad ingewandeld. “Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag schreef Fernand Florizoone een gedicht dat wordt aangebracht op een houten poëziepaneel. Op dat paneel staat ook een pentekening van zijn gezicht”, zegt organisator Luc Delancker.

Tijdens de boekenmarkt valt er nog veel meer te beleven. Zo brengt de Sint-Omaarsgilde om 11 en 16 uur een opvoering van het wagenspel ’t Sterke geslacht. Tussen 12 en 15 uur kan je je in het kasteel wagen aan het gevarenparcours ‘Beestige bewoners’. Om 17 uur is er de live-uitzending van het Klaraprogramma ‘Vuilgebekt met vurige tongen’. De uitzending gebeurt vanuit de Ridderzaal. In de kasteelkelders wordt een gelegenheidscafeetje uitgebaat door het dienstpersoneel van weleer.

Het Laatste Nieuws

Stichting Vlaams Erfgoed gooit kasteelpoort Beauvoorde open…

Het Volk Westhoek van 8 Juli 2003 – De gebouwen op het domein worden de nieuwe thuisbasis van de plaatselijke verenigingen. Daarvoor zijn er wel enkele ingrepen nodig. Zo wordt Huize de Bryarde via een glazen constructie met het achtergelegen koetshuis verbonden. In deze toeristisch-recratieve uitvalsbasis komt onder meer een infobalie voor de kasteelsite en de hele regio, naast een promotiestand voor en verkooppunt van streekproducten. De plaatselijke verenigingen mogen de bovenverdieping innemen.

Koetshuis krijgt vroeger uitzicht terug

Het koetshuis krijgt zijn oorspronkelijke uitzicht terug. De benedenverdieping wordt een multifunctionele ruimte en vooral een vergaderzaal. De dichtgemetselde koetspoorten worden opengemaakt en vervangen door glazen afsluitingen, met uitzicht op de mooie kasteeltuin.

Daar is ook plaats voor een tentoonstelling over de figuur Merghelynck. Boven kan de vzw Opbouwwerk IJzerstreek permanente tentoonstellingen organiseren. Het klaslokaal van het aanpalende schoolgebouw wordt een boeken-antiquariaat voor de vzw De Snuffelhoek.

Het Volk

Vaste stek voor Snuffelhoek

Het Nieuwsblad Westhoek van 1 juni 2002 (Marc Maes) – Op haar rondzwervingen is de vzw De Snuffelhoek in de Gouden Hoofdstraat aanbeland. De Snuffelhoek verkoopt tweedehandse boeken en investeert de opbrengst daarvan in culturele initiatieven. De vzw heeft nu eindelijk uitzicht op een definitief onderkomen.

De Snuffelhoek bestaat al zestien jaar. “Wij verkopen tweedehandse boeken voor een prijsje”, zegt Luc Delancker. “Het gaat vaak om opruimingen van zolders, nalatenschappen, restanten van winkels. Vroeger kregen we die boeken gratis, maar dat is er steeds minder bij. Je kan hier echte schatten vinden. Vooral lokale geschiedenis, heemkunde en literatuurstudie zijn in trek. Heel Vlaanderen kent ons ondertussen. Dat we nu al voor de 5de maal op een andere plaats zitten, is voor ons publiek gelukkig niet zo’n probleem. In een klein dorp weet men je altijd wel te vinden. Maar steeds verhuizen is niet leuk. Wij hebben net weer twee weken lang zo’n 15.000 boeken versjouwd.’

De vzw heeft nu eindelijk hoop op een definitief onderkomen. “We kunnen wellicht in de bib terecht. Die gaat in september dicht. Erfgoed Vlaanderen, dat het kasteel beheert, wil onze vzw zelfs betrekken in de uitbouw van een bezoekerscentrum”, aldus Luc Delancker.

Boekbinden

De Snuffelhoek investeert de opbrengst van de boekenverkoop in cultuur. “Ons devies is werken rond boek en papier. Zo organiseren wij lessen kalligrafie en boekbinden. Ons team bestaat uit een dertig vrijwilligers. Dat vrijwilligerswerk, dat is nu net de charme van het cultuurdorp Beauvoorde”, aldus nog Luc Delancker.

Het Nieuwsblad

Boekenmarkt en dag van de toerist in Beauvoorde

Krant van West-Vlaanderen van 28 mei 1999 – Zondag zal Beauvoorde weer in de kijker lopen. De befaamde boekenmarkt met bijhorend dorpsfeest en de dag van de toerist zetten het dorp weer op stelten. Ook toneelliefhebbers komen weer aan hun trekken.

Om 10u. start het grote boekenfeest. Tientallen kramen met tweedehands en nieuwe boeken, strips, wetenschappelijk drukwerk,… en allerlei curiosa stellen zich op tussen de tweedehandse boekenwinkel De Snuffelhoek en het kasteel. Tussen de boekenkraampjes door staan er kalligrafen en boekbinders, zeefdrukkers en wordt er eigenhandig papier geschept. In en rond Huize Bryarde stelen de dichters de show, met als hoogtepunt de tentoonstelling ‘EGO FLOS’ van Kalligrafie over Guido Gezelle.

Krant van West-Vlaanderen

Poweetjes

Poëziekrant. Jaargang 18 1994 – De boetiek in tweedehandse boeken, De Snuffelhoek, is een vrijwilligersinitiatief rond boek en papier. Met de opbrengst van de boekwinkel worden activiteiten in de sfeer van de boekcultuur op het getouw gezet: boekenmarkt, ‘poëzie in het dorp’, gespecialiseerde boekenbeurzen, enz. De Snuffelhoek steunen kan door boeken te schenken.
Inlichtingen: Luc Delancker, Langemarkstraat 44, 8980 Zonnebeke. Telefoon 051 770934.

Schuiven naar boven